Cites > Sobre la tasca editorial

“Va dinamitzar totes les col·leccions de Proa, en va crear de noves, va arribar a acords amb entitats públiques i privades, va assumir la publicació de premis literaris d’arreu del territori, va engegar múltiples projectes... S’havia proposat que l’editorial fos present en tots els fronts de la vida cultural catalana”
Josep Lluch, La pau dels orígens
“Ha posat tota la seva capacitat de feina, que és proverbial, al servei d’una convicció: que la literatura escrita en català és mereixedora de la mateixa consideració que qualsevol altra literatura europea, o d’arreu del món”
Sebastià Alzamora, Avui, 16 de juliol del 2009
“Sabia detectar i escollir, en el sotabosc de les lletres, els rovellons més amagats, encara que no fossin els més glamurosos, i per més que s’hagués d’esgarrinxar els braços entre els esbarzers. (...) Encara conservava l’instint de mirar a terra, potser perquè en el fons era un nen. No vull dir que fos infantil o ingenu, sinó un nen gran ple de bondat, d’imaginació i d’il·lusió (...). Només un nen com ell podia tenir l’atreviment d’anar a Frankfurt a vendre el seu catàleg, quan tots els altres hi anàvem a comprar”
Bernat Puigtobella, llegit al Tanatori de les Corts
el 29 d’agost de 2009
“Hi ha vides que no caben en una biografia. La figura d’Isidor Cònsul ha estat alguna cosa més que una suma de càrrecs destacats en el nostre món cultural i que la suma d’unes quantes obres valuoses que ens ha llegat per escrit. Ha estat una explosió d’entusiasme i de patriotisme cívic que s’ha manifestat en centenars de petites accions. Algunes de les obres més rellevants de la cultura catalana de les últimes dècades s’han construït gràcies en bona part a la seva empenta, a la seva tossuderia, a la seva confiança, al seu olfacte literari”
Vicenç Villatoro, Avui, 28 d’agost de 2009
“Los que le conocieron bien en su faceta profesional recuerdan cómo siempre tuvo claro que en el mundo de la edición tan importante es el proyecto empresarial como el cultural”
Joan Foguet, El País, 28 d’agost de 2009
“Il·lusió, empenta, esforç i fe. Fe en la literatura catalana i en l’edició en català (...). En poc temps va situar Proa en un lloc capdavanter”
Lluís Bonada, El Temps, 1 de setembre de 2009
“És un editor. Viu per a l’edició. Viu en profunditat els textos dels que hem tingut la immensa sort de trobar-lo en el camí. A manera de crític –del crític que sempre ha estat–, analitza despietadament els originals que esperen el vist-i-plau del mestre. És un editor. L’editor que somnies trobar-te algun dia”
Assumpció Cantalozella, El Punt, 29 d’agost de 2009
“Tenia una idea molt clara del que volia fer amb els seus autors. Pocs editors catalans actuals ho tenen clar. A ell li interessava la política d’autor. Això vol dir ocupar-se del que escrius, donar-te la seva opinió, fer-te veure els defectes sense fer sang (...). Amés, creia en la literatura com a element de cohesió nacional, cosa que molts nacionalistes ni es plantegen i per això lluitava i ens feia lluitar”
Carme Riera, La pau dels orígens
“A primer cop d’ull em fa l’efecte que la feina d’Isidor Cònsul amb mi va ser la d’esperar que jo acabés d’una punyetera vegada aquella novel·la que encara no es deia Les veus del Pamano. Però no va ser exactament així. (...) Vam publicar sis llibres. Si tenia aquesta idea prèvia és perquè segurament penso en la paciència que va gastar; ell, que era home acostumat a tirar pel dret, va respectar escrupolosament el tracte”
Jaume Cabré, La pau dels orígens
“Una raresa en el món editorial, que encara creia en la literatura que publicava. Una persona fidel al diàleg, al tracte personal, a una llengua i a una cultura. En un món on les editorials s’han convertit en màquines de fer xoriços, llibres vacus l’únic objectiu dels quals és vendre a qualsevol preu, la figura de Cònsul cobra doble valor i el temps li ha donat la raó. Aquest estirp d’editors, modulada en la vella escola (gent llegida, amb interessos culturals i ideològics, bel·ligerants en el seu projecte intel·lectual), està pràcticament extingida, ara que les editorials són gairebé pures façanes d’una impremta que treballa a tot drap”
Txema Martínez Inglés, Segre, 1 de setembre de 2009
“És i ha estat, per mèrit propi, un dels editors de més relleu, influència i importància d’aquest canvi de segle i principi de segle xxi dins de la cultura i la literatura catalana”
Àlex Broch, Cent llibres, Tardor-Hivern 2009-2010
“Defensà a Barcelona la qualitat de la literatura de comarques que s’ho mereixia; calia, deia ell, que es considerés i estudiés la producció literària global, abandonant la centrípeta actuació crítica que se sol produir al Cap i Casal. Li estem i li estarem en deute”
Josep Vallverdú
“Va col·laborar decisivament a blindar contra l’oblit de la memòria, una molt bona part de la cultura pagesa catalana viscuda i narrada des de la Segarra”
Max Turull, Segarra Actualitat, setembre de 2009

La pau dels orígens. Homenatge a Isidor Cònsul

A cura de Sam Abrams.

Proa, Barcelona, 2011.

Veure més  >